Antalya’da Arkeoloji Müzesi Yenilenecek
- Batuhan AYDIN
- 24 Mar
- 3 dakikada okunur

2026 yılı sonunda tamamlanması planlanan, deprem riski taşıyan binanın yerine yaklaşık 2,5 milyar lira bütçe ile yeni bina inşa edilecek.
Mevcut Antalya Arkeoloji Müzesi’nin yenilenerek aynı konumda daha modern bir yapıya dönüştürülmesi planlanıyor. Projenin tanıtımı, Antalya Arkeoloji Müzesi Konferans Salonu’nda Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz ile Mimar Abdurrahman Çekim tarafından gerçekleştirildi.
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz, 2020 yılında yapılan deprem performans analizlerinde mevcut müze binasının riskli çıktığını ve bu nedenle yeni bir yapıya ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Bakan Mehmet Nuri Ersoy’un talimatları doğrultusunda, projenin tamamen döner sermaye gelirleriyle finanse edileceğini açıklayan İnceciköz, tasarımın Mimar Abdurrahman Çekim tarafından ücretsiz olarak hazırlandığını ifade etti.
20 BİN METREKARE ALAN KAPALI ALAN OLACAK
Yeni müzede toplamda yaklaşık 20 bin metrekarelik kapalı alan olacağını belirten Birol İnceciköz, mevcut müzeye ait eserlerin Karayolları Genel Müdürlüğü’nün bahçesinde oluşturulacak geçici bir depolama alanına taşınacağını ve böylece taşıma maliyetinin minimize edileceğini vurguladı. Projenin inşaat maliyetinin yaklaşık 2-2 buçuk milyar lirayı bulacağını aktaran İnceciköz, bu maliyetin tamamen Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın döner sermaye gelirlerinden karşılanacağını belirtti.
2026 yılı sonunda tamamlanması hedeflenen projede, Antalya Arkeoloji Müzesi’nin mevcut yeşil alanları ve ağaç dokusu korunacak. Çalışanların ve eserlerin inşaat süresince bir düzen içerisinde korunması amacıyla Hatay Arkeoloji Müzesi’nde uygulanan bir model esas alınarak geçici hangarlar kurulacak.
AMAÇ MÜZEYİ KAPALI TUTMAK DEĞİL
Müzenin yenileme sürecinde ziyaretçilere tamamen kapatılmayacağını belirten Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz, Hatay Arkeoloji Müzesi’nde uygulanan modelin burada da hayata geçirileceğini açıkladı.
İnceciköz, konuya ilişkin açıklamasında şu ifadeleri kullandı:“6 Şubat depremlerinin ardından Hatay Arkeoloji Müzesi’nde bir yıkım yaşanmıştı. Orada geliştirdiğimiz modelle, demontable ve hafif malzemelerle oluşturduğumuz geçici kapalı alanlar sayesinde müzenin hem çalışanlarını hem de eserlerini düzenli bir şekilde koruma altına aldık. Benzer bir modeli, Antalya Arkeoloji Müzesi’nde de inşaat süresince Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından geçici olarak tahsis edilen alanda uygulayacağız. Müze, bu süreçte gezilebilir depo müze olarak hizmet vermeye devam edecek, ancak tam kapasitede olmayacak. Amacımız müzeyi iki yıl boyunca tamamen kapatmamak.”
Ayrıca, müze çalışanlarının ve laboratuvar birimlerinin bu süreçten etkilenmeyeceğini vurgulayan İnceciköz, özellikle Antalya Konservasyon ve Restorasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü’nün yurt dışından getirilen ve restorasyona ihtiyaç duyan eserler üzerindeki çalışmalarını sürdüreceğini belirtti. Müzenin stratejik konumuna dikkat çeken İnceciköz, yenileme çalışmalarının hızla tamamlanarak müzenin en kısa sürede tam kapasiteyle ziyarete açılmasının hedeflendiğini ifade etti.
MÜZE DOĞALLIĞI KORUYACAK
Müzenin yeni tasarımını üstlenen Mimar Abdurrahman Çekim, projede ilham aldıkları yerin Perge Antik Kenti olduğunu belirtti. Mevcut alanın incelemesi sonucunda çok kıymetli bir ağaç dokusu olduğunu vurgulayan Çekim, tasarımın bu doğal yapıyı koruyacak şekilde hazırladıklarını ifade etti. Çekim, yeni müzede, farklı dönemlere ait koleksiyonların belirli ağırlık merkezlerine göre konumlandırılacağını ve ziyaretçilere adeta bir zaman yolculuğu hissi yaşatılacağını söyledi.
Müze içindeki rotaların, ziyaretçilerin dinlenerek ve çevreyi gözlemleyerek ilerleyebileceği bir keşif süreci sunduğunu aktaran Çekim, tasarımın içinde mekansal olarak bilgi panolarının ve interaktif alanların da bulunacağını dile getirdi. Çekim, ayrıca Perge Antik Kenti’ndeki su yapılarından esinlenerek yeni müzenin belirli bölümlerinde su öğelerinin de yer alacağını ifade ederek, müzenin, ziyaretçilerin her bölümünü tek bir seferde değil, farklı zaman dilimlerinde keşfetmesine imkan tanıyacak bir yapıya sahip olacağını söyledi.
ÖRNEK GÖSTERİLECEK BİR MÜZE OLACAK
Genel Müdür Birol İnceciköz, yeni Antalya Arkeoloji Müzesi’nin uluslararası mimarlık ödüllerine aday gösterilebilecek nitelikte tasarlandığını söyledi. Tüm detayların titizlikle planlandığı projede, yeni nesil müzecilik anlayışının benimsendiğini ve dünyada örnek gösterilecek bir müzenin hayata geçirileceğini vurguladı.
Mimar Abdurrahman Çekim ise tasarımın, ziyaretçileri sadece eserleri izlemekle sınırlamayıp mekanı keşfetmeye ve deneyimlemeye teşvik edecek bir konsepte dayandığını söyledi. Geçmişin izlerini taşıyan bir mimari anlayışla modern müzecilik deneyiminin buluşturulduğu projede, Perge Antik Kenti’ne yapılan göndermelerin öne çıkacağı belirtildi.
Comments