top of page

Aralıklı Yürüyüş Tansiyon ve Diyabete Karşı Etkili: Japon Bilim İnsanlarından Yeni Araştırma!

Japon Bilim İnsanlarından Sağlıklı Yaşam İçin Yeni Yöntem: Aralıklı Yürüyüş

Japon araştırmacılar, günde 10 bin adım hedefi yerine tempolu yürüyüşlerle yapılan aralıklı egzersizin diyabet ve tansiyon gibi hastalıklarda daha etkili sonuçlar verdiğini ortaya koydu.


Sağlıklı kalmak için günlük 10 bin adım atmanın önemi uzun süredir vurgulanıyor. Ancak Japonya’da yapılan bir araştırma, bu hedefe ulaşmadan da etkili bir egzersiz yapılabileceğini gösterdi. Japon bilim insanları tarafından geliştirilen Interval Walking Training (IWT) yani aralıklı yürüyüş yöntemi, özellikle kalp, tansiyon ve diyabet hastalarına yönelik dikkat çeken sonuçlar sundu.



İlk Olarak 2007’de Geliştirildi

Aralıklı yürüyüş, ilk kez 2007 yılında Shinshu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hiroshi Nose ve ekibi tarafından tanıtıldı. Egzersiz, 3 dakika yavaş tempolu yürüyüşün ardından 3 dakika hızlı tempoyla yürümeyi içeriyor. Bu döngü 5 kez tekrarlandığında 30 dakikalık etkili bir egzersiz sağlanmış oluyor.


Bilimsel Destek Arttı!

2024 ve 2025 yıllarında yayımlanan güncel araştırmalar, bu yöntemin özellikle diyabetli bireylerde kan şekeri kontrolünü iyileştirdiğini, yürüme yeteneğini artırdığını ve yaşam kalitesini yükselttiğini ortaya koydu. Ayrıca tansiyonu düzenleyici etkisi ve kalp-damar sağlığını desteklemesiyle de dikkat çekiyor.


Kilo Kontrolü Ve Dengeyi de Destekliyor!

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Özge Özden Kayhan, bu yürüyüş türünün yaşlı bireyler için ek faydalar sağladığını söyledi. Kayhan, “Merdiven çıkmak kolaylaşıyor, denge artıyor, düşme riski azalıyor. Tempolu yürüyüşler sayesinde daha fazla kalori yakıldığı için kilo kontrolü de kolaylaşıyor” dedi.


Kalp Hastalarına Uyarı: Önce Doktor Kontrolü

Uzmanlar, kalp rahatsızlığı olan bireylerin veya düzenli egzersiz yapmayanların bu yönteme başlamadan önce kardiyolojik değerlendirmeden geçmeleri gerektiğini belirtiyor.


IWT Nasıl Uygulanır?

Doç. Dr. Kayhan, yeni başlayanlar için örnek bir plan önerdi:

  • 3 dakika normal tempo (konuşarak yürünebilecek hızda)

  • 3 dakika hızlı tempo (nefes nefese kalmadan, ancak biraz zorlanarak)

  • Bu döngü toplam 5 kez tekrar edilerek 30 dakikaya tamamlanıyor.

  • Haftada 3-4 kez uygulandığında hem kalp kasları güçleniyor hem de metabolizma hızlanıyor.


10 Bin Adım Mı, Aralıklı Yürüyüş Mü?

Kayhan, “10 bin adım 1960’larda Japonya’da bir pazarlama kampanyasıyla yaygınlaştı. Ama bugün biliyoruz ki, süre ve tempo doğru ayarlanırsa aralıklı yürüyüş, sağlık açısından daha kısa sürede daha fazla fayda sağlayabiliyor” ifadelerini kullandı.



Bu haber T model tekniğiyle yazılmıştır.

Comments


bottom of page