Bağımsızlık Seferberliği!
- Tuğçe VURKIROĞLU
- 9 saat önce
- 2 dakikada okunur
Yeşilay Bağımlılıkla Mücadele Merkezi ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi arasında yürütülen "Bağımsızlık Seferberliği" projesi kapsamındaki protokol imza törenine katılan Dinç, yaptığı açıklamada dijital bağımlılık yaşayan bireylere yönelik çözüm odaklı bir yaklaşımın önemini vurguladı. Hayatta zevk alınacak alanların kısıtlı olmasının dijital bağımlılığı artırabileceğini belirten Dinç, "Hayatı zenginleştirmeye ve genişletmeye yönelik önlemlerin geliştirilmesi ve toplum genelinde yaygınlaştırılması büyük önem taşımaktadır." diye ekledi.

Ebeveynlerin Öncelikle Kendi İnternet Kullanımlarına Dikkat Etmesi Gerekli!
Dijital bağımlılığın başlıca unsurlarından birinin sosyal medya olduğunu belirten Dinç, ebeveynlerin bu konuda çocukları için rol model teşkil ettiğini vurguladı.
Dinç, sözlerine şöyle devam etti:
"Anne ve babaların öncelikle kendi kullanımları çok önemli. Kendileri sosyal medyayı ve dijital araçları sağlıksız bir şekilde kullanıyorlarsa başka hiçbir şey yapmalarına gerek yok. Çocukları hızlı bir şekilde dijital bağımlılığa bulaşabilirler. O yüzden kendi kullanımlarının doğru ve sağlıklı olması çok önemli. İkincisi bu konuda rehberlik etmeleri, bilgi vermeleri, takip etmeleri, yönlendirmeleri çok önemli ama önemli noktalardan bir tanesi yasaklamadan ve engellemeden, bir sınır koymadan önce, hayatıyla alakalı çocukların hayatındaki insanlardan yana, ilişkilerden, işlerden yana, faaliyetlerden yana hayatlarını zenginleştirmeleri çok önemli. Çocuğun hayatı dapdar bir hayatsa, insan yoksa, sevdiği faaliyet yoksa, enerjisini boşaltabileceği, sağlıklı bir şekilde sosyalleşebileceği, kendini gösterebileceği, ifade edebileceği imkanlardan yoksunsa o zaman ne kadar sınır koyarsak koyalım işe yarar bir netice almamız zor."
Milyonlarca Öğrenciye Dijital Bağımlılık Eğitimi!
Dinç, Yeşilay'ın bağımlılıkla mücadele çalışmalarını uzun yıllardır sürdürdüğünü belirtti.
Bu bağlamda üç temel faaliyeti hayata geçirdiklerini ifade eden Dinç, sözlerine şöyle devam etti:
"Bu konuda Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı kapsamında, her yıl 10 milyon öğrenciye dijital bağımlılıklarla alakalı temel eğitim veriyoruz. Anaokulundan itibaren ilkokul, ortaokul ve liseye yönelik böyle bir eğitim çerçevemiz söz konusu. Yeşilay danışmanlık merkezlerimizden psikolojik destek imkanı sağlıyoruz. Türkiye'nin her şehrinde toplam 105 Yeşilay danışmanlık merkezimiz var. Bağımlılıkta zorluk yaşayanlar, 115'i arayarak hızlı bir şekilde kendilerine en yakın yerden randevu alabilirler. Dolayısıyla bu anlamda psikoterapi ve sosyal hizmet desteğinde bu problemi yaşayan insanımıza, ücretsiz bir şekilde ve gizlilik esaslı olarak hizmet sağlıyoruz. Üçüncü olarak da savunuculuk çalışması yapıyoruz. Dijital bağımlılıkların toplumda gelişmemesi, insanları bu bağımlılıklardan korumakla alakalı gerekli düzenlemelerin yasalaşması konusunda savunuculuk çalışmaları yapıyoruz."
Kaynak: TRT Haber
Comments