Devamsızlıktan Kalacaklar mı? Oratokul Ve Lise için Beklenen Açıklama!
- Mustafa Kaan KARACA
- 5 saat önce
- 2 dakikada okunur
2024-2025 eğitim-öğretim yılının sonuna yaklaşırken öğrenciler devamsızlık politikalarıyla ilgili sorgulamalarını yoğunlaştırmıştır. Bu bağlamda, 2025 yılında ortaokul ve lise düzeyinde devamsızlıktan kaynaklı sınıf tekrarı uygulamasının olup olmadığı ve sınıf tekrarı için kaç günlük devamsızlığın gerekli olduğu hususları önem arz etmektedir.

Ne Kadar Devamsızlık Hakları Var? Devamsızlık Süreci Nasıl İşlenecek?
Özürsüz devamsızlık süresi on günü, toplam devamsızlık ise otuz günü aşan öğrenciler, aldıkları notlar ne olursa olsun başarısız sayılacaktır. Birinci derece yakını vefat eden öğrencilerin özürsüz devamsızlık süresi on günü geçmemek şartıyla, toplam devamsızlık süreleri kırk gündür. Üniversite hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri veya tam teşekküllü hastanelerde sürekli tedavi, yatarak tedavi veya organ nakli gerektiren hastalığı bulunanlar; sosyal hizmet, emniyet ve asayiş birimlerinin resmi raporlarına göre koruma ve bakım altında olanlar ile tutuklu öğrencilerin özürsüz devamsızlık süreleri on günü geçmemek şartıyla, toplam devamsızlık süreleri altmış gündür. Tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim alan özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler ve özel eğitim meslek liselerindeki öğrencilerin özürsüz devamsızlık süreleri yirmi günü geçmemek şartıyla, toplam devamsızlık süreleri yetmiş gündür.
Alınan Kararlar Açıklandı! Bu Kararlar Ne Oldu?
Yönetmeliğe göre, devamsızlık süresini tamamlayan öğrenciler derslere devam edemez, sınavlara giremez ve teşekkür, takdir, onur ve üstün başarı belgelerinden yararlanamaz.
Devamsızlık süresi tamamlanan öğrencilerin durumlarının değerlendirilmesinde, öğrenim hakkına sahip olanlar bir sonraki eğitim-öğretim yılında eğitimlerine devam edebilir.
Öğrenim hakkı bulunmayan öğrenciler ise açık öğretim lisesi, mesleki açık öğretim lisesi veya mesleki eğitim merkezine yönlendirilecektir.
Mesleki eğitim merkezi öğrencilerinde teorik derslerdeki devamsızlık süresi, toplam ders saatinin altıda birini aşamaz.
Devamsızlık nedeniyle başarısız sayılan öğrencilerin ilgili işletmelerle olan sözleşmeleri feshedilecek ve sigorta çıkışları yapılacaktır.
Türk dili ve edebiyatı ile yabancı dil derslerindeki sorumluluk sınavları yazılı ve uygulamalı olmak üzere iki aşamada gerçekleştirilecektir. Yazılı sınav için ayrı, uygulamalı sınavlar için ayrı komisyonlar kurulacak olup, komisyonların aynı üyelerden oluşturulması esas alınacaktır.
Ders başarısızlığı nedeniyle mezun olamayan 12. sınıf öğrencilerinden sınıf tekrarı hakkı bulunanlar, başarısız olunan ders sayısına bakılmaksızın sınıf tekrarı yapabilecektir.
Ters Piramit
Kaynak: Cumhuriyet
Comments