Dünya, Suya Nasıl Kavuştu?
- Mustafa Kaan KARACA
- 8 saat önce
- 2 dakikada okunur
Oxford Üniversitesi araştırmacıları, Dünya’nın suyunun asteroid çarpmalarından değil, gezegenin oluşumunda yer alan kayalıklardaki hidrojenle ortaya çıktığını buldu.

Oxford Üniversitesi’nden bilim insanları, Dünya’nın suyunun derinliklerinde çığır açan bir şey buldu. Bilinenin aksine, Dünya’nın suyunun asteroid çarpmalarıyla değil, gezegenin oluşumunda kullanılan malzemelerde bulunan hidrojenle oluştuğu bulundu. Araştırma, Dünya’nın yaklaşık 4,55 milyar yıl önce oluştuğu dönemde suyun temel bileşeni olan hidrojenin, gezegenin kendi yapısında olduğu gözüküyor.
Dünya’nın ilk dönemlerindeki malzemelere benzeyen nadir bir meteorit türü olan enstatit kondriti inceledi. Antarktika’da bulunan LAR 12252 adlı meteorit üzerinde yapılan analizler, bu meteoritin beklenenden çok daha fazla hidrojen içerdiğini tespit etti. Önemli bir bulgu olarak, bu hidrojenin meteoritin kendi yapısından geldiği ve dünyevi kirlenmeden kaynaklanmadığı görüldü.
Oxford’daki Diamond Light Source senkrotronunda X-Işını Absorpsiyon Yakın Kenar Yapısı (XANES) spektroskopisi kullanılarak yapılan analizlerde, meteoritin kükürt içeren bileşiklerinde yüksek miktarda hidrojen sülfür tespit edildi. Özellikle meteoritin ince taneli matris kısmında, hidrojen miktarının diğer bölgelere kıyasla beş kat daha fazla olduğu görüldü. Çatlaklar ve pas gibi dünyevi kirlenme izleri taşıyan bölgelerde ise neredeyse hiç hidrojen bulunmaması, bu hidrojenin meteoritin kendi yapısına ait olduğunu doğrulandı.
Dünya'nın suyu gerçekten Dünya'nın Suyu Mu?
Bu bulgular, Dünya’nın oluşumunda kullanılan malzemelerin, suyun oluşması için gerekli hidrojen rezervlerini zaten içerdiğini gösteriyor. Araştırmayı yöneten Oxford Üniversitesi Yer Bilimleri Bölümü’nden doktora öğrencisi Tom Barrett, “Hidrojen sülfürün dünyevi kirlenmeden kaynaklanma ihtimali çok düşük. Bu, Dünya’daki suyun yerli olduğunu, yani gezegenimizin yapısından doğal olarak ortaya çıktığını destekleyen önemli bir kanıt” olduğunu söyledi.
Yer Bilimleri Bölümü’nden Doç. Dr. James Bryson ise,
“Bu çalışma, Dünya’nın bugünkü haline nasıl geldiği sorusuna yanıt arayan gezegen bilimciler için temel bir önem taşıyor. Artık gezegenimizi oluşturan malzemelerin, daha önce düşündüğümüzden çok daha fazla hidrojen içerdiğini biliyoruz. Bu, Dünya’daki suyun oluşumunun doğal bir süreç olduğunu ve asteroid çarpmalarına bağlı olmadığını gösteriyor”
Araştırma, 16 Nisan’da Icarus dergisinde yayımlandı. Bu keşif, Dünya’nın suyunun kökenine dair uzun süredir devam eden tartışmalara yeni bir bakış açısı getiriyor ve gezegenimizin yaşamı destekleyen koşullarının nasıl oluştuğunu anlamada önemli bir adım olarak görülüyor.
Kaynak: trthaber
Comments