Eğitimde Sadelik Ve Esneklik İhtiyacı : 4+4+4 Sistemi
- Tuğçe VURKIROĞLU
- 18 Mar
- 2 dakikada okunur
Lise eğitiminin dönüşümü konulu çalıştayda, eğitim sisteminde esneklik ve sadeleştirmenin gerekliliği üzerinde durulmuş, Bakanlık yetkilileri de süreci yakından takip etmiştir.

Sosyal liderlik alanında, "Zorunlu olmamakla birlikte nasıl etkin hale getirilebilir?" sorusu üzerine eğitimciler Enstitü çatısı altında bir araya geldiler. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Faruk Yelkenci,"4+4+4 sisteminin son 4 yılı ile ilgili bir problem olduğu noktasında mutabakat var. En güzelini yapmaya çalışacağız. Bu tür toplantıları destekliyoruz" sözlerini söyledi.
Zorunlu Eğitim Tartışmaları
12 yıllık zorunlu eğitim tartışmaları devam etmektedir. Bu kapsamda önemli bir gelişme kaydedilmiştir. "Zorunlu olmaması durumunda nasıl bir sistem oluşturulabilir?" sorusu etrafında, Enstitü Sosyal liderliğinde "Türkiye'de Lise Eğitiminin Dönüşümü" başlıklı bir çalıştay düzenlenmiştir. Mevcut lise eğitim sisteminin ele alındığı ve köklü bir vizyon değişikliğinin nasıl sağlanabileceğinin tartışıldığı çalıştaya, Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, eğitim araştırmacıları, eğitim yönetimi uzmanları, öğretmenler ve okul yöneticileri katılmıştır.
Neler Konuşuldu?
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Faruk Yelkenci, çalıştayın açılış konuşmasında;
"4+4+4 sisteminin son dört yılı ile ilgili bir şey yapılması gerektiği konusu son zamanlarda herkes tarafından tartışılıyor. Burada bir sorun olduğu noktasında mutabakat var. Fakat bizim bu meseleye ihtiyatlı yaklaşmamız gerekiyor. Sadece kademenin süresi ile ilgili bir olay değil. Birçok noktayı etkiliyor. Bu konunun hakikaten çok detaylı tartışılması gerekiyor. Çok konuşuluyor medyada, 1+3 olsun, 2+2 olsun gibi... Bizim bu konuda herhangi bir angajmanımız yok. Tartışmalar sonrası ne olacak bunu görmek istiyoruz. Oturup beraber daha da derinleştirip en güzelini yapmaya çalışacağız. Eğitim politikalarında sonucu belirleyen çok fazla parametre var. Bu sebeple çok iyi tasarlanmış programlara ihtiyacımız var. Bu tür toplantıları destekliyoruz" sözlerini dile getirdi.
Türkiye'deki lise öğrencilerinin yoğun ders yükünün (haftada 40 saat) kulüp faaliyetleri ve sosyal çalışmalara zaman ayırmayı engellediğini vurgulayan Enstitü Sosyal Genel Koordinatörü Dr. İpek Coşkun Armağan, lise eğitim sisteminde esneklik ve sadeleştirmeyi hedefleyen yeni bir eğitim vizyonuna ihtiyaç olduğunu belirtmiştir.
Lise Eğitiminin Önemi
Boğaziçi Üniversitesi Öğr. Üyesi Oğuz Köklü, "Dört yıllık lise eğitimi ile üç yıllık lise eğitimi arasında mesela matematik eğitimi ve başarısı açısından bir fark olup olmadığına bakıldığında, lise eğitimi dört yıl olduğu için daha çok matematik öğretemiyoruz"
Dedi. Lise eğitiminin süresinin uzatılmasının eğitim kalitesini doğrudan iyileştirmediği vurgulandı. Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin bu görüşmeler boyunca düzenli olarak not aldıkları gözlemlenmiştir.
Comments