Güneş'te Güçlü Patlamalar Kesintilere Neden Oldu!
- Mustafa Kaan KARACA
- 3 gün önce
- 1 dakikada okunur
Güneş, son 24 saat içinde art arda meydana gelen güçlü patlamalarla uzay hava durumu gündemine oturdu. Amerikan Havacılık ve Uzay İdaresi (NASA) tarafından kaydedilen görüntülerle teyit edilen olaylar, Çarşamba sabahı yaşanan ve 2025 yılının şu ana kadarki en güçlü güneş fırtınası olarak kayda geçen X2.7 büyüklüğündeki patlamayla zirveye ulaştı. Bu güçlü patlama, saatler önce gerçekleşen M5.3 seviyesindeki bir başka patlamayı takip etti. Bir gün önce ise X1.2 şiddetinde bir patlama daha gözlemlenmişti.

Bu güneş fırtınaları, kısa dalga radyo sinyallerini olumsuz etkileyerek Kuzey ve Güney Amerika, Afrika, Güneydoğu Asya ve Orta Doğu gibi geniş coğrafyalarda radyo kesintilerine yol açtı. NASA ve Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) yetkilileri, bu denli güçlü güneş parlamalarının nadir görüldüğünü belirtiyor.
Çarşamba sabahı yerel saatle 04.25'te (ET) meydana gelen X2.7 büyüklüğündeki patlama, Orta Doğu üzerinde gerçekleşti ve bölgedeki yüksek frekanslı radyo sinyallerini yaklaşık 10 dakika süreyle devre dışı bıraktı. NOAA'nın Uzay Hava Durumu Tahmin Merkezi'nden Shawn Dahl, bu durumun bazı kısa dalga solma sorunlarına ve yüksek frekanslı iletişimde bozulmalara neden olabileceği uyarısında bulundu. Ancak Dahl, şu an için başka olası veya kesinleşmiş bir etkiden haberdar olmadıklarını da sözlerine ekledi.
Güneş fırtınalarının potansiyel etkileri arasında uzaydaki astronotlar için risk oluşturması, GPS sistemlerini, uyduları ve elektrik şebekelerini etkileyebilmesi yer alıyor. NASA'nın 2010 yılından bu yana aktif olan Güneş Dinamikleri Gözlemevi, bir gün önce yaşanan X1.2 şiddetindeki patlamanın detaylı görüntülerini kaydetmişti.
Shawn Dahl, Çarşamba günü yaşanan X2.7 büyüklüğündeki parlamanın bu yılın en güçlüsü olmasına rağmen, güneşin mevcut aktivite döngüsünün en büyüğü olmadığını da ifade etti. Güneş aktivitesinin gelecekte nasıl bir seyir izleyeceği ise yakından takip ediliyor.
(Düz Piramit Tekniği ile Düzenlenmiştir.)
Kaynak: t24
Comments