Hayko Cepkin ''Sanırım Dilimi Bulduğum İlk Şarkımdı!''
- Mustafa Kaan KARACA
- 3 saat önce
- 2 dakikada okunur
Türkiye'nin köklü gençlik festivali 39. Genç Günler'de, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde Hayko Cepkin ağırlandı. "Gelecek peki nasıl?" temasıyla düzenlenen festivalde, oyuncu Aslı Şahin'in moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşi, Cepkin'in renkli kariyerine ve gelecek projelerine ışık tuttu.

Kendi köklerine değinerek sözlerine başlayan Hayko Cepkin, "1978 doğumlu, Yozgatlı bir aile evladıyım. Dedem akordionistti. Babam eski davulcu. Büyük halamız udistti. Evde 112 yıllık bir akordiyon var dedemden miras. Evde vals çalınıyor, tango çalınıyordu. Tiyatro başlangıçlıyım ben. Ama sonra opera, şan, klasik batı müziğine geçtim. Ondan sonra Timur Selçuk’un yanına geçtim. Müziğimi incelediğinizde Barok kökenler, Gotik kökenler, türkü formları, sanat müziği formları arabeske kaçan formların olması tesadüfi değil" ifadeleriyle müzikal altyapısının zenginliğini gözler önüne serdi.
Kariyerinin erken dönemlerine de değinen Cepkin, "1997 yılında sektörde çalmaya başladım. Kendi gruplarımız oldu. O dönemde klavyeci denen şey yoktu. O yüzden çok çabuk yükseldim. Grupların aranan klavyecisi oldum" şeklinde konuştu.
Hayko Cepkin, her albümünde yenilediği imajının ardındaki süreci Aslı Şahin'in sorusu üzerine şöyle açıkladı: "En büyük lüksümüz kendi işimizin sahibi olmamız. Müziği kendimizin yapıyor olması. Kendimizin üretiyor olması. Kendimizin kaydediyor olması. Benim bir şarkıyı çıkardıktan sonra 7 kere revize etmişliğim var. Bu yüzden 2000’lerde çaldığımız albümlerle bugünkülerin hiç alakası yok. 20. Yıl sebebiyle 23 Mayıs tarihinde çıkaracağımız özel albümümüzde 3 tane tamamen canlı konser kayıtlarımızı dijital olarak sunacağız. Benim hatırlamak istediğim halim budur ve benim en çok hatırlamak istediğim halim de canlı performansım."

"Jekyll ile Hyde" müzikalindeki rolü hakkında da konuşan Cepkin, Aslı Şahin'in "neden Jekyll ile Bay Hyde?" sorusuna, "Teklif oradan geldi. Jekyll ile Hyde karakterleri iyi ile kötünün yansıması, oyunun en önemli kısmı finali. Kendinle yaptığın düet. Bu iki karakteri dünyada farklı insanlar oynamışlar. Jekyll kısmı çok güzel, Hyde kısmında ise bir türlü kötüyü canlandıramıyorlar. Kötü kötü olmuyor. İyi çok güzel. Jekyll ile Hyde’in benim için en önemli taraflarından biri 17 kişilik bir ekip olmamız. Erkeklerden oluşan bir ekiptik, kızlar geldi sonradan nazikleştik. Oyun, dün Zorlu’da çok güzel oynandı. Herkesin mimikleri değişti, ifadeleri değişti. Dün oyunu çok beğendim" yanıtını verdi.
Gelecek projelerine dair heyecan verici müjdeler veren Hayko Cepkin, Aslı Şahin'in "Peki geleceğe doğru ilerleyelim. 23 Mayıs ve sonrasını konuşalım" çağrısı üzerine, "Kasım ayına kadar turnemiz var. Hem oyunun turnesi olacak. Hem kendi turnem olacak. 200 kişilik senfoniyle Anadolu’ya gideceğiz. Adana ve Gaziantep’te yaptık, yıkıldı. Çok keyifli geçeceğine inanıyorum. Ankara’nın doğusunda bize Mersin Senfoni Orkestrası eşlik edecek. İlk senfoniyi 2018’de yaptım" diyerek büyük bir Anadolu turnesinin sinyallerini verdi.
Söyleşinin sonunda seyircilerden gelen soruları da yanıtlayan Hayko Cepkin, bir seyircinin "Şarkılarında özellikle kullandığın bir metafor, simge, kavram var mı?" sorusuna şu samimi yanıtı verdi: "Benim evrenle ilgili bir problemim var. Herkes aşk üzerine yapar. Bunları yaptık tabi. Deneyimlemek zorundayız. Ama hiç yakışmadı ağzıma. Nerdesin balım falan olmadı bende. Sonra “boşluk”. Benim ilk albümümde “boşluk” parçası vardı. O türkü formundadır. Sanırım dilimi buluyorum dediğim ilk şarkımdır. Ne anlatmak istiyorum dediğim “fırtına“ parçasıdır. İlahi noktaya seslenme vardır. Ulvi bir bakış açısı var. Hiçbir şarkım yaşadığım şeylerle alakalı değildir. Bir tek “siren” şarkısı, eşime yazdığım, yaşadığım şeydir. Genelde hayal dünyam, gözlem dünyam, yaşanılan zorlukları görüp empati kurmam gibi bir şey benimkisi."
(Ters Piramit Tekniği ile Düzenlenmiştir.)
Kaynak: muhalif
Comments