Hemen Geçer Demeyin: Burun Tıkanıklığı'na Dikkat!
- Tuğçe VURKIROĞLU
- 3 saat önce
- 2 dakikada okunur
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Tunca, bahar aylarının başlamasıyla birlikte alerjik rinit vakalarında artış olduğunu, bu durumun salgın hastalıkların yerini aldığını belirtmiştir. Alerjik rinitte burun tıkanıklığına bağlı ağız solunumu sonucu hava yollarının kurumasına bağlı olarak boğazda kızarıklık ve ağrı görülebileceğini, uzun süren burun tıkanıklığı nedeniyle sinüslerde akıntı birikimi ve bakteriyel enfeksiyon gelişebileceğini, bu nedenle sinüzit bulgularının da değerlendirilmesi gerektiğini ifade etmiştir.

Polikliniklere Gidilmeli!
Liv Hospital Ankara Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Tunca, alerjik rinit konusunda değerlendirmelerde bulundu. Bahar aylarının başlangıcıyla birlikte enfeksiyon hastalıklarının yerini alerjik rinitin aldığını belirtti:
“Burun tıkanıklığı, sık hapşırık, burun akıntısı, kaşıntılarla gelen hastaların bir kısmında akıntıların sinüslerde birikerek tıkanıklığın etkisiyle boşalamaması ve enfeksiyona ortam hazırlaması, sinüzitle sonuçlanabilir. Alerjik rinit, genetik yatkınlığa eklenen çevre koşullarının da etkisiyle erken dönemde akıntı, kaşıntı, sık hapşırık şeklinde kendini göstermeye başlayan, geç dönemde ise, burun tıkanıklığı şikâyetlerinin uzamasıyla hastaların polikliniğe başvurusunu artıran bir hastalıktır. Hastalar genellikle şikâyetlerinin basit bir nezle gibi başladığını ancak burun tıkanıklığı şikâyetinin bir türlü geçmediğini tarif ederler. Akıntının ve öksürük şikâyetlerinin de çok uzadığı durumlarda beraberinde alerjik astım açısından da göğüs hastalıkları uzmanları tarafından incelenmesi gerekebilir”
Bakteriyel Enfeksiyon'a Genelde Rastlanmaz Ama Dikkat Etmek Gerekli!
Tunca'nın belirttiği üzere, alerjik rinitte bakteriyel enfeksiyon sıklıkla görülmez:
“Muayeneye baktığımızda ise bakteriyel enfeksiyona işaret eden bir bulguya genellikle rastlanmaz ancak burun içerisinde ödem ve tıkanıklık yaratan bulgular ile temiz bir mukus gözlenir. Bu burun tıkanıklığına ek olarak da ağız solunumu nedeniyle havanın daha kuru olduğu bölgelerde boğazda kızarıklık ve ağrı şikâyetleri de zamanlaeklenir. Akıntının sinüslerden burun içine rahat boşalamadığı bu tıkanıklık uzun sürdüğünde ise sinüslerde biriken akıntılar üzerine bakteriyel enfeksiyon ile birlikte sinüzitle uyumlu şikayetler göz ardı edilmemelidir” dedi.
En Yaygın Semptomlar Anlatıldı!
En yaygın görülen semptomlar hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Tunca, “Akut sinüzit gelişen hastalarda burun tıkanıklığı, koku alımında bozukluk ve buna bağlı tat almada bozukluk, baş ve yüz üzerinde ağrı/basınç, burun veya genizde koyu kıvamlı akıntılar, genizden gelen akıntılara bağlı öksürük ve ses değişikliği gibi şikâyetler görülebilir. Akut sinüzit geçiren bir hastada medikal tedavilerle düzelmeyen, uzayan şikâyetlerdeise, kronik sinüzitler düşünülebilir. Bunlar arasında anatomik olarak burundaki tıkanıklığı artıran durumlar da varsa, hastalarınbir kısmı medikal tedavilerden fayda görmediğinde cerrahi tedavi gereksinimleri de oluşabilir. Alerjik rinit tedavisi ve takibi uygun yapılmasıyla, hasta eğitimi verilmesiyle, sinüziti önleme veya sıklığını azaltmak hastaların büyük kısmındamümkün olabilmektedir. Bu tarz yakınmaların uzaması durumunda hastaların Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi hekimine başvurması, semptomları baskılayarak hayat kalitesini artırmada çok büyük önem taşır” diye konuştu.
Kaynak: DHA
Comentarios