İnsanlık Tarihi Çin'de Yeniden Yazılıyor!
- Mustafa Kaan KARACA
- 5 Nis
- 1 dakikada okunur
İnsanlık tarihine ışık tutacak çarpıcı bir keşif, Çin'in güneybatısından geldi. Arkeologlar, daha önce sadece Avrupa'da Neandertaller'e özgü olduğu düşünülen Quina tipi taş aletlerin, burada da bulunduğunu açıkladı. Bu buluş, 50 bin ila 60 bin yıl öncesine dayanan bir alanda gerçekleşti ve insan evrimine dair inançları altüst etti.

Quina taş alet yapım tekniği, şimdiye kadar sadece Avrupa'da Neandertaller'le bağdaştırılıyordu. Ancak Çinli arkeologlar, bu ileri teknolojinin Doğu Asya'da da kullanıldığını ortaya çıkararak adeta ezber bozdu.
Bu keşif, Orta Taş Devri'nde (300 bin ila 30 bin yıl önce) Avrupa ve Afrika'da yaşanan hızlı evrimsel gelişimin, Doğu Asya'da görülmediği yönündeki yaygın kanıyı sarsıyor. Peki, bu teknoloji bu bölgeye nasıl geldi?
Washington Üniversitesi'nden Ben Marwick, "Bu buluş, bölgedeki düşünce yapısını kökten değiştiren bir olay. O dönemde dünyanın başka yerlerinde neler yaşandığını merak ediyoruz," diyor.
Arkeologlar şimdi şu sorunun peşinde: Quina taş aletleri batıdan gelen göçlerle mi geldi, yoksa farklı insan toplulukları tarafından bağımsız olarak mı geliştirildi?
Bulunan taş aletlerin detayları oldukça dikkat çekici. Geniş ve keskin bir çalışma kenarı, kullanım ve yeniden bileme izleri, kemik, boynuz veya ahşap gibi malzemeleri kazımak için kullanıldığına işaret ediyor. Bu da bize, taş devrindeki insanların bu aletleri özel amaçlar için kullandığını gösteriyor.
Doğu Asya'da şimdiye kadar Neandertal kalıntılarına rastlanmamış olması, bu keşfi daha da ilginç kılıyor. Marwick, "Bu buluş, bölgede başka insan türlerinin kalıntılarını bulma olasılığımızı artırıyor. Belki de Neandertal, ya da daha büyük bir olasılıkla Denisovan kalıntılarına ulaşabiliriz," diye ekliyor.
Arkeologlar, bölgede yapılacak daha fazla kazı çalışmasıyla bu gizemin aydınlatılabileceğine inanıyor.
Kaynak: Cumhuriyet
Comments