Samanyolu'nda Yalnız Kurt: Tek Başına Dolaşan Kara Delik!
- Mustafa Kaan KARACA
- 2 gün önce
- 1 dakikada okunur
NASA, uzayda ilk kez tek başına dolaşan bir kara delik keşfettiğini açıkladı.

Gökbilimciler, galaksimizin derinliklerinde daha önce eşi benzeri görülmemiş bir keşfe imza attı. NASA'dan bilim insanları, Samanyolu'nda tek başına, herhangi bir yoldaşı olmaksızın süzülen bir kara deliğin ilk doğrudan görüntüsünü elde etti. Bu gizemli gök cismi, yaklaşık 7.1 Güneş kütlesi büyüklüğünde ve Dünya'dan yaklaşık 4 bin 958 ışık yılı uzaklıkta konumlanıyor. Üstelik uzay boşluğunda saniyede etkileyici bir hızla, 51 kilometre yol alıyor.
Kara delikler genellikle çevrelerindeki yıldızların hareketlerinden ya da diğer kara deliklerle girdikleri kütleçekimsel etkileşimlerden yola çıkılarak tespit ediliyordu. Ancak bu sıra dışı nesne, "kütleçekimsel mikromercekleme" adı verilen zekice bir yöntemle açığa çıkarıldı. Bu olayda, kara delik arkasındaki bir yıldızdan gelen ışığı geçici olarak bükerek varlığını belli etti.
Bu ilginç gök olayının ilk sinyalleri 2011 yılında Optik Yer çekimsel Mercek Deneyi (OGLE) ve Astrofizikte Mikro Mercek Gözlemleri (MOA) projeleri tarafından yakalandı. Ardından, Hubble Uzay Teleskobu devreye girerek olayı mercek altına aldı. Yıldız ışığındaki minimal sapmaları hassas bir şekilde ölçmek için tam altı yıl boyunca sekiz ayrı gözlem gerçekleştiren Hubble'a, 16 farklı teleskoptan toplanan ışık ölçümleri (fotometri verileri) de eşlik etti.
Keşfin heyecanını dile getiren araştırmacılar, "Hubble gözlemleri ve elde ettiğimiz yeni fotometri verileriyle yaptığımız detaylı analizler, önceki tahminlerimizle tutarlı ve kara deliğin yıldız kütleli bir nesne olduğu sonucunu yüksek bir doğrulukla destekliyor" şeklinde konuştu.
Bu keşfin en çarpıcı yanı, tek başına hareket ettiği kesin olarak doğrulanan ilk kara delik olması. Bilim insanları, evrenin dört bir yanında bu yalnız kurtlara benzer çok sayıda kara deliğin gizleniyor olabileceğine bir işaret olabilir.
Kaynak: trthaber
Commenti