Uzun Yıllar Boyunca Hatasız Çalışacak Atom Saati Geliştirildi!
- Mustafa Kaan KARACA
- 2 gün önce
- 1 dakikada okunur
Amerikalı bilim insanları, zaman ölçümünde hassasiyetin zirvesini temsil eden yeni bir atom saatini tanıttı. Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST) tarafından geliştirilen NIST-F4 adlı saat, 100 milyon yıl boyunca yalnızca bir saniyelik hata payı yapacağı ön görülüyor.

Colorado eyaletinde kurulu laboratuvarda geliştirilen NIST-F4, saniyeyi tanımlayan temel referanslardan biri olacak gibi duruyor.
Enstitü, bu ay itibarıyla saati Uluslararası Ağırlıklar ve Ölçüler Bürosu'na (BIPM) birincil frekans standardı olarak tescil edilmesi için tanıtıldı.
Atomların gücü ile işleyen saat
NIST-F4, sıradan mekanik ya da dijital saatlerden farklı olarak zamanı, sezyum atomlarının doğal titreşimlerine göre saati gösteriyor.
Bu atomlar lazerle mutlak sıfır noktasına yakın sıcaklıklara kadar soğutuluyor ve ardından fıskiye benzeri bir hareketle yukarı doğru çıkartıyor.
Atomlar düşerken mikrodalga ışınımından geçiyor ve belirli bir frekansta enerji seviyeleri değişiyor.
Emek Kokan Yıllar
Yeni nesil saat, 1990'lı yıllarda geliştirilen NIST-F1'in devamı niteliğinde. Ancak 2016’daki bir taşınma sonrası eski saatin performansında düşüş yaşanınca, bilim insanları cihazın kalbini oluşturan mikrodalga boşluğunu sıfırdan inşa etmeye karar verildi.
Geliştirilen sistem, bir insan saç telinin beşte biri hassasiyetle ölçümleri ortaya koyuyor.
Fizikçi Vladislav Gerginov,
“Bir fıskiye saatini değerlendirmek oldukça yavaş bir süreç çünkü hata payına neredeyse hiç yer yok”
Yeni saat şu an itibarıyla NIST-F3 ile eş zamanlı çalışıyor. Böylece her zaman en az bir fıskiye saati aktif durumda kalıyor.
NIST yetkilileri, NIST-F4’ün başarıya ulaşmasıyla birlikte, ABD’nin frekans standardı konusundaki küresel liderliğini pekiştirdiğini tekrarlıyor.
Kaynak: trthaber
Comments