top of page

Yan Yana Duruşunun Hikayesi: "Buradan Her Şey Daha Güzel Görünüyor"

Elif Ongan Tekçe, tiyatro dünyasına cesur ve özgün bir soluk getiren Yersiz Kumpanya'nın yaratıcısı bu sefer "Buradan Her Şey Daha Güzel Görünüyor" ile distopik bir geleceğin karanlığında bile umudun yeşerebileceğine dair güçlü bir mesaj sunuyor. Oyun, totaliter bir kıyametin ortasında seyirciyi evlerine bir tutam iyimserlikle uğurluyor ve gelecek sezon için de merak uyandırıyor.

Azınlıkların ve kadın haklarının hassasiyetle işlendiği oyunlarıyla dikkat çeken ve yazdığı oyunlardaki performansıyla ödüller kazanan Elif Ongan Tekçe, bu kez yönetmen koltuğunda. Bağımsız tiyatro topluluğu Yersiz Kumpanya bünyesinde hayata geçirdiği "Buradan Her Şey Daha Güzel Görünüyor", distopik bir evrende geçse de, aslında yakın geçmişin travması olan COVID-19 pandemisinin yarattığı sıkışmışlık hissini bir hayli etkiliyor.


Prömiyerini 23 Ekim 2024'te kumbaracı50'de yapan oyun, geçtiğimiz 14 Mart Cuma akşamı Tophane'deki BeReZe Gösteri Evi'nde seyirciyle buluştu. Tekçe'nin kaleminden dökülen metin, pandemiyi fırsat bilerek totaliterleşen, doğadan uzaklaşan ve ötekileştirdiklerini sistemin dışına iten bir dünyada, "yan yana yürümeyi başaranların cehennemin ortasında bile huzuru bulabileceği" bir hikaye anlatıyor. Oyun, "Bakış açını değiştir, dünyayı bir gecede değiştiremeyebilirsin ama kendi etki alanında umudunu yitirme" felsefesini seyircinin kalbine fısıldıyor.


Dünyanın dört bir yanında savaşların acımasızca sürdüğü ve "öteki" olmanın cezalandırıldığı bir çağda, "Buradan Her Şey Daha Güzel Görünüyor", ihtiyaç duyduğumuz o kıvılcım misali umudu seyircisine sunuyor. Tekçe'nin samimi ve etkileyici dili, ötekileştirilenlerin ve sisteme karşı duranların bir araya gelmesinin belki de tek çaresi. Darüşşafaka Eğitim Kurumları'nda drama öğretmenliği yaptığı dönemden beri tanıdığımız ve tiyatro yolculuğunda bir rehber olarak gördüğümüz Elif Ongan Tekçe, her oyununda olduğu gibi bu eserinde de kalpleri ısıtmayı ve umudu yeşertmeyi başarıyor. Tekçe'nin tüm oyunları, seyirciye haberlerde rastlayamayacakları türden bir umut vadediyor: Farklılıklara rağmen bir arada yaşama umudu. Bu umudu yakalayan seyirci, Tophane akşamının ardından Karaköy vapuruna hafiflemiş adımlarla yürüyor.

Eğer birini düşünüyorsan o kadar da umutsuz değilsin.



Baskıcı bir rejimin bireyin içine ektiği "öteki" korkusu ve sevgisizliğin katılaştırdığı bir kalp, sahnede Tekçe'nin kalemiyle "enseyi karartmayan ve her güne yeni bir umutla başlayan" bir ruhla karşılaşıyor ve kaçınılmaz bir çatışmayı dile getiriyor. Felaketlerin ardı ardına geldiği, yakın bir gelecekte geçen oyun, bir araya gelmesi zor görünen iki insanın karşılaşmasının ve yan yana durabilmesinin değerini anlatıyor. Korkunun egemen olduğu bir ortamda sürekli engellerle karşılaşan ve anlam arayışındaki modern insan için bir umut penceresi açmak mümkün mü? Tekçe'nin de sahnesinde dediği gibi: "Eğer birini düşünüyorsan o kadar da umutsuz değilsin."


Oyunun yazarı ve yönetmeni Elif Ongan Tekçe, aynı zamanda ödüllü bir tiyatro oyuncusu. 2023'te yazdığı ve yönettiği "Kalanlar"daki rolüyle Direklerarası Tiyatro Ödülleri'nde Yardımcı Kadın Oyuncu ödülünü kazanan Tekçe, yine yazıp yönettiği ve loop teknolojisini kullanarak yenilikçi bir dramaturji sunduğu tek kişilik oyunu "Nasıl Bilirdiniz" ile de Tiyatro Eleştirmenleri Birliği'nden "Yılın Oyuncuları" ödülüne layık görülmüştü.


Fotocan ve Özsoy'un samimi ve etkileyici performanslarıyla hayat bulan "Buradan Her Şey Daha Güzel Görünüyor", Gülden Ataman'ın minimal sahne tasarımıyla "azın aslında daha çok olduğu" ve maddi kayıpların özgürlüğü getirebileceği fikrini de hatırlatıyor. Asıl zenginliğin, her şey kaybedildiğinde ortaya çıktığına işaret eden Tekçe'nin metni, filozof imparator Marcus Aurelius'un "Unutma, mutlu bir hayat çok az şeye bağlıdır" düşüncesine de gönderme yapıyor. İki "öteki" yan yana durduğunda "biz" olabiliyor. Kötülüğün ve karanlığın pragmatik olarak hayatı kolaylaştırdığı bir çağda, erdemli bir yaşam sürme çabası modern dünyanın tüm duvarlarını yıkıyor. Kontrolümüz dışındaki olaylara üzülmememiz gerektiğini hatırlatan Tekçe, "Çok da şey yapmamak lazım" diyerek doğa için mücadele eden gençlere de bir selam gönderiyor. Sevginin yeşerttiği topraklarda umut daha gür büyüyor. İnsan, kendi içindeki karanlıkla savaşmak için bir tatlı dile ihtiyaç duyuyor. Ötekilerin birbirine güvenerek yan yana durabildiği bir dünyadan bakıldığında, Tekçe'nin deyişiyle, "Oradan her şey daha güzel görünüyor!"


Oyunu kaçıranlar için bir müjde: "Buradan Her Şey Daha Güzel Görünüyor", 22 Nisan'da Eksi On Altı Mekan sahnesinde sezonun son gösterimiyle seyirciyle buluşacak. Tekçe'den aldığımız bilgiye göre, oyun gelecek sezonda da sahnelenmeye devam edecek. Tiyatro sahnesinin tozu ve alkışı hiç dinmesin!


Kaynak: Bianet

Comments


bottom of page