Yapay Zeka ile Hazırlanan İlk Gazete!
- Mustafa Kaan KARACA
- 6 gün önce
- 2 dakikada okunur
İtalya’nın muhafazakâr eğilimli günlük gazetelerinden Il Foglio, tamamı yapay zekâ tarafından hazırlanan özel bir baskı yayımlayarak dünyada bir ilke imza attı. Gazetenin genel yayın yönetmeni Claudio Cerasa, bu girişimin, yapay zekâ teknolojisinin çalışma hayatı ve günlük yaşama etkilerini gözlemlemeyi amaçlayan bir aylık gazetecilik deneyinin parçası olduğunu belirtti.

Dört sayfalık bu özel baskı, gazetenin tabloid gazete versiyonuna ek olarak hazırlandı.
Cerasa, bu baskının tamamen yapay zekâ tarafından oluşturulan ilk günlük gazete olduğunu söyledi. Yazılardan başlıklara, alıntılardan özetlere kadar her şeyin yapay zekâ üretimi olduğunu ve gazetecilerin rolünün yalnızca sorular sormak ve yanıtları değerlendirmekten ibaret olduğunu vurguladı.
İnsan Alıntısı Yok, Mektuplar Yapay Zekâdan
Bu özel sayıda, toplumsal eğilimler ve kültürel analizler ön planda. Örneğin, bir yazı genç Avrupalıların kalıcı ve istikrarlı ilişkilerden neden uzaklaştığını inceliyor. "Durum ilişkileri" (situationships) kavramı üzerinden, günümüz ilişkilerinin belirsizlik ve geçicilik üzerine kurulu olduğuna dikkat çekiliyor.
İtalyan ekonomisine dair olumlu bir gelişmeye de yer verildi. İtalya Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün yayımladığı yeni gelir dağılımı raporuna göre, ülkede maaş artışlarını beraberinde getiren vergi reformları sonucu, ekonomik anlamda olumlu bir değişim yaşandığı ifade ediliyor.
Yazılar yapısal olarak net, anlaşılır ve dil bilgisel hatalardan arındırılmış. Haberde dikkat çeken bir diğer detay ise, yazılarda hiçbir doğrudan insan alıntısına yer verilmemesi.
Gazetenin son sayfasında ise tamamen yapay zekâ tarafından yazılmış okur mektupları bulunuyor. Bunlardan birinde, "Yapay zekâ gelecekte insanları işe yaramaz hâle getirir mi?" sorusu yöneltilmiş. Yapay zekânın yanıtı ise esprili:
“Yapay zekâ harika bir yenilik ama hâlâ şekeri doğru koymadan bir kahve siparişi veremiyor.”
Cerasa, bu çalışmanın hem gazeteciliğin geleceğine dair fikir verdiğini hem de yapay zekânın pratikte nasıl çalıştığını gösteren bir test ortamı sunduğunu belirtti. Amacın sadece yeni bir yayıncılık yaklaşımı değil, aynı zamanda bu teknolojiyle ilgili daha büyük sorular sormak olduğunu söyledi.
Kaynak: Cumhuriyet
Comments