YKS Öncesi Tavsiyeler: Nefes Teknikleri!
- Tuğçe VURKIROĞLU
- 8 saat önce
- 2 dakikada okunur
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) öncesinde, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Arzu Buyruk Genç, öğrenci ve velileri bilgilendirerek önemli uyarılarda bulundu. Yüksek düzeydeki kaygının fiziksel belirtileri tetiklediğine ve dikkatin dağılmasına yol açtığına dikkat çeken Doç. Dr. Buyruk Genç, “Bu gibi durumlarda dört saniye nefes al, dört saniye tut, dört saniye ver, şeklinde uygulanan 4-4-4 nefes tekniği, bedeni ve zihni rahatlatabilir. Öğrencilerin sevdiği yemekleri hazırlamak, sınav sonrası için yapılacak keyifli bir plan ile olumlu ama baskısız bir ortam sunmak ise en iyi destek olur” dedi.

Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arzu Buyruk Genç, 21-22 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek ve yaklaşık dört milyon adayın katılımını öngördüğümüz YKS sınavı öncesinde, öğrencilerin yeni konu edinmek yerine, mevcut bilgilerini pekiştirmeye odaklanmaları gerektiğini belirtmiştir. Doç. Dr. Buyruk Genç, bu süreçte konu tekrarlarının, deneme sınavlarının ve soru analizlerinin en etkili stratejiler arasında yer aldığını vurgulamıştır.
Uyku Öncesi Tekrar!
Doç. Dr. Buyruk Genç, uyku öncesi tekrarların öğrenme üzerindeki pekiştirici etkisine dair şu açıklamayı yapmıştır:
“Sınava bir aydan az bir süre kaldı. Gerçek sınav koşullarında ve süresinde çözülen denemeler hem zaman yönetimi becerilerini geliştirir hem de kaygıyı azaltır. Yapılan yanlışların ve boş bırakılan soruların analiz edilerek konu eksiklerinin tamamlanması net artışı sağlar. Uyku öncesi tekrar ise beynin yeni bilgileri organize etmesine ve daha kolay hatırlamasına yardımcı olur.”
Bu Teknik Bedeni Ve Zihni Rahatlatabilir!
Doç. Dr. Buyruk Genç, sınav kaygısının doğal olduğunu vurgulayarak, öğrencilerin bu kaygıyı tehdit değil, hazırlık göstergesi olarak algılamalarının performanslarını olumlu yönde etkileyeceğini ifade etmiştir. Öğrencilerin motivasyonlarını korumak adına başkalarıyla kıyaslamalarından kaçınmaları gerektiğini belirten Doç. Dr. Buyruk Genç, farklı zorluk seviyelerindeki deneme sınavlarında performans dalgalanmalarının da normal olduğunu eklemiştir. Doç. Dr. Buyruk Genç, “Yüksek kaygı bedensel belirtileri tetikler ve dikkatin dağılmasına neden olur. Bu gibi durumlarda dört saniye nefes al, dört saniye tut, dört saniye ver, şeklinde uygulanan 4-4-4 nefes tekniği, bedeni ve zihni rahatlatabilir” dedi.
Ters Piramit
Kaynak: DHA
Comentarios