top of page

Zorunlu Eğitimde Değişiklik: Ne Olacak?

Lise eğitiminde kapsamlı bir revizyona gidilecektir; üç farklı model değerlendirmeye alınmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), uzun süredir tartışılan dört yıllık zorunlu lise eğitimi için düzenleme çalışmalarına başlamıştır. Bu kapsamda, ders yükünün daha hafif olduğu esnek bir lise eğitim modeli üzerinde çalışılmakta olup, Bakanlığın üç farklı uygulama modeli üzerinde değerlendirme yaptığı anlaşılmaktadır.



Lise Eğitiminde Değişiklikler Planlanıyor!


Milli Eğitim Bakanlığı, uzun süredir değerlendirme aşamasında olan zorunlu lise eğitimi hususunda çalışmalar başlatmıştır. Küresel ve ulusal gelişmeler, yapay zekâ ve eğitim teknolojilerindeki dönüşüm, lise düzeyindeki okullaşma oranlarındaki artış, okul dışı eğitim imkânlarının genişlemesi ve eğitim-istihdam bağlantısının yetersizliği, zorunlu eğitim süresinin yeniden ele alınmasını gerekli kılmıştır. Sabah gazetesinde yer alan habere göre, mevcut 4+4+4 sisteminin son iki yılı olan lise 3 ve 4. sınıflar için daha esnek bir model oluşturulması amacıyla çalışmalar yürütülmektedir. Bu değişikliklerle, merkezi sınavların eğitim üzerindeki baskısının azaltılması hedeflenmektedir. Bakanlığın, ilgili paydaşların görüşlerini alarak, öğrencilerin akademik ve kişisel gelişimlerini destekleyen, öğrenci merkezli, modern ve esnek bir lise eğitim modeli oluşturmak üzere eğitim süreçlerinde iyileştirmeler ve zenginleştirmeler yapması beklenmektedir.


Üç Seçenek Öne Çıktı!


Milli Eğitim Bakanlığı'nın değerlendirmesinde, saha çalışmaları ve sivil toplum kuruluşları, dernekler ile alan uzmanlarının görüşleri doğrultusunda üç farklı lise eğitim modeli bulunmaktadır:


3+1 Modeli: Lise eğitiminin üç yıllık zorunlu eğitim ve üniversite sınavına hazırlık için bir yıllık 12. sınıf olmak üzere "3+1" şeklinde yapılandırılması ve üç yıllık eğitimin ardından diploma verilmesi.


2+2 Modeli: Onuncu sınıfın tamamlanmasıyla lise diploması verilmesi, akademik kariyer hedefleyen öğrencilerin ise iki yıl daha eğitim alarak eğitimlerini sürdürmelerini öngören model.


Yaş Modeli: Lise eğitiminde zorunlu eğitim süresinin yaşa göre belirlenmesi önerisi; 16 yaşını dolduran öğrencilerin zorunlu eğitimden muaf tutulması veya lise eğitiminin tamamen zorunlu olmaktan çıkarılması seçeneklerini içermektedir.


Konuyla İlgili Açıklamalar Geldi!


Lise eğitimine dair gerçekleştirilen çalışmalar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Bakanlar Kurulu toplantısında da ele alınacaktır. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, katıldığı televizyon programında konuya ilişkin açıklamalarda bulunmuştur:"Özellikle yükseköğretime erişimin yaygınlaşmasıyla beraber çok sayıda öğrenci ortaöğretimi müteakip yükseköğretime gidiyor ve otomatikman sanki zorunlu eğitim 16 yıla çıkmış gibi algılanıyor. Bu bir taraftan pozitif, ama bir taraftan da bilhassa mesleki ve teknik eğitim anlamında bizi sanayi, ticaret ve bu anlamda hizmet sektörü nitelikle eleman bulamamak konusunda bizi eleştirmeye başladılar.Böyle olunca biz de bu hani kamuoyunda böyle bir talep gelirse bu tartışılabilir dedik. Ortaya çıkan formüller var. Biz Bakanlık olarak bütün bu tartışmaları titizlikle takip ediyoruz. Bunların içerisinden süzülecek, üzerinde uzlaşılmış konular olursa bunları alıp siyasi mekanizmalarla, Sayın Cumhurbaşkanımızla kabinede istişare ederiz."


Ters Piramit Tekniği

Comments


bottom of page