top of page

Çölyak Hastalarının Gözdesi: Karabuğday

Kastamonu İhsangazi ilçesinde beş yıl önce deneme amaçlı ekimi yapılan karabuğday, atıl arazileri değerlendirerek çiftçiler için önemli bir gelir kaynağı haline geldi. Çölyak hastaları tarafından da yoğun talep gören karabuğday, bu yıl da ekimi gerçekleştirildi.



5 Yıl Önce Denemek İçin Atıldı Artık Vazgeçilmez Oldu!


İhsangazi ilçesinde beş yıl önce deneme amaçlı olarak atıl tarım arazilerine ekimi yapılan karabuğday, çölyak hastalarından gelen yoğun talep üzerine bölge çiftçilerinin önemli bir gelir kaynağı haline gelmiştir. Ciğerci ailesi tarafından sürdürülen bu üretim, bu yıl da toprakla buluşmuştur. Glüten içermeyen yapısıyla öne çıkan karabuğday, hasadın ardından katma değerli ürünlere dönüştürülerek ülke genelinde pazarlanmaktadır. Hasat işleminin Temmuz veya Ağustos aylarında gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.


Genç çiftçi Yasin Ciğerci, yetiştirdikleri ürünün çölyak hastaları tarafından yoğun talep gördüğünü belirtmiştir. "Bugün babamla karabuğdayı toprakla buluşturduk. Allah bugünleri de nasip etti. 5 yıl önce ilk karabuğdayı toprakla buluşturduğumuzda ‘acaba olur mu' demiştik. Allah nasip etti, 5 yıldır ekmeye devam ediyoruz ve Türkiye ekonomisine katkı sağlıyoruz. Çünkü buğdaydan sonra en çok ekonomiye ürün sağlayan hububat karabuğdaydır. Bunun üretimini yaptıktan sonra da işleyerek unuyla çeşitli ürünler yapıyoruz. Özellikle çölyak hastalarından yoğun ilgili gördüğü için önemli bir ürün. Çölyak hastaları bu ürünü bize çok soruyor" dedi.


Gluten Oranı Sıfır!

Sebahattin Ciğerci, karabuğday veriminden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. "Bugün karabuğdayı ekmekteyiz. Karabuğdayın ununu, eriştesini, makarnasını yapıyoruz. Aynı zamanda karabuğday unu çölyak hastalarına iyi gelmektedir. Gluten oranı sıfırdır. Bunu da üreterek Türk ekonomisine katkı sağlamaya çalışıyoruz. Yaklaşık 5 yıldır bunu ekiyoruz ve iyi verim alıyoruz"



Ters Piramit

Kaynak: Cumhuriyet

Comments


bottom of page