Öğretmenler Denetlenecek! Denetim Kriterleri Neler?
- Tuğçe VURKIROĞLU
- 2 gün önce
- 3 dakikada okunur
Okul müdürlerinin öğretmen performans değerlendirme sürecine giriş aşamasındayız. Bu süreçte, okul yöneticileri belirlenen kriterler çerçevesinde öğretmenleri denetleyecektir.

Kriterler Neler?
1. Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı onaylı müfredatlara uygun yıllık planlar, zümre öğretmenleriyle iş birliği içinde hazırlanır.
2. Yıllık planlama aşamasında; süre, ilgili ünite/tema içeriği, öğrenme çıktıları ve süreçleri, öğrenme kanıtları, program içi ve arası entegrasyonlar, belirli gün ve haftalar, zenginleştirme etkinlikleri ve okul bazlı planlama dikkate alınır.
3. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin temel yaklaşımı ve hedeflenen öğrenci profili doğrultusunda planlamalarını gerçekleştirir.
4. Öğrencilerin mevcut bilgi ve beceri düzeylerini, bireysel farklılıklarını ve ihtiyaçlarını dikkate alarak planlamalarını oluşturur.
5. Planlamalarını hazırlarken çevresel olanakları, maliyetleri ve zamanı göz önünde bulundurarak sürdürülebilir ve uygulanabilir çözümler üretir.
6. Öğrencilerden alınacak geri bildirimler doğrultusunda planlamalarını düzenler ve iyileştirir.
7. Müfredatta belirtilen alan becerilerine tam hâkimdir.
8. Alanının öğretiminde kullanılacak farklı strateji, yöntem ve teknikleri öğrenme sürecinde etkili bir şekilde kullanma bilgisine ve becerisine sahiptir.
9. Alanıyla ilgili yeni gelişmeleri yakından takip etmektedir.
10. Öğrencilerin bireysel farklılıklarını ve ihtiyaçlarını gözlem, görüşme, bireysel ve grup projeleri, envanterler gibi çeşitli yöntem ve tekniklerle belirler.
11. Öğrencilerin ilgi, ihtiyaç ve gelişimlerini izlemek ve desteklemek için aile, rehber öğretmen, sınıf rehber öğretmeni ve okul idaresiyle iş birliği içinde çalışır.
12. Öğrenci özelliklerine uygun olarak farklılaştırılmış (zenginleştirme-destekleme) etkinlikler düzenler.
13. Öğrenme ortamlarını, dersin öğrenme çıktılarına etkin bir şekilde ulaşılmasını sağlayacak şekilde düzenler.
14. Öğrenme ortamlarını, öğrencilerin bireysel farklılıklarına ve ihtiyaçlarına uygun, öğrenmeyi destekleyici öğretim materyalleriyle zenginleştirir.
15. Çevresel imkânları öğrenme ortamlarını düzenlemede destekleyici unsurlar olarak kullanır.
16- Öğrenme ortamlarını araştırma, sorgulama, iş birliği ve etkileşim esasına dayalı olarak tasarlar. 5- Gerektiğinde öğrenme sürecinin okul dışı ortamlarda (kütüphane, müze, bilim ve sanat merkezleri vb.) devamlılığını sağlar.
17- Öğretim programındaki ünite/tema/öğrenme alanına ayrılan ders saatlerini dikkate alarak öğrenme-öğretme sürecini planlar.
18- Öğrencilere öğrenme çıktıları hakkında bilgi verir.
19- Öğrencilerin mevcut bilgi, beceri ve ilgi düzeylerini belirlemek için ön değerlendirme yapar.
20- Öğrencilerin mevcut bilgi ve becerileri ile kazanacakları bilgi ve beceriler arasında bağlantı kurar.
21- Öğrenme-öğretme sürecinde bilgi-iletişim ve dijital teknolojilerden etkin şekilde yararlanır.
22- Öğrenilen bilgi ve becerileri farklı disiplinlerle entegre eder.
23- Öğrenme kanıtlarını öğrenme-öğretme sürecinin ayrılmaz bir parçası olarak değerlendirir.
24- Öğrenme-öğretim sürecinde zaman yönetimi konusunda etkin ve verimli stratejiler uygular.
25- Öğrenme-öğretim süreçlerini farklılaştırılmış öğretim prensiplerine uygun olarak yapılandırır.
26- Program bileşenlerini (öğrenme çıktılarını, becerileri, eğilimleri, değerleri vb.) öğrenme-öğretim faaliyetlerinin doğal akışına entegre eder.
27- Ölçme sürecinin amacı, yöntemleri ve beklenen çıktılar konusunda öğrencileri kapsamlı bir şekilde bilgilendirir ve süreçte aktif katılımlarını sağlar.
28- Öğrenme verilerini analiz ederek öğrenme-öğretim süreçlerini iyileştirir.
29- Ölçülecek öğrenme çıktılarının niteliğine göre ilgili dersin öğretim programındaki öğrenme çıktılarıyla uyumlu ölçme araçları kullanır.
30- Öğretim programında belirtilen öğrenme çıktılarının süreç bileşenlerini dikkate alarak ölçme araçlarını geliştirir, uygular ve gerektiğinde revize eder.
31- Öğrencilerin günlük yaşamla bütünleşen, çevresel koşullara uygun, anlamlı öğrenme çıktılarına yönelik 31 günlük performans görevleri tasarlarım.
32- Öğrenci ürün ve performanslarını değerlendirmek için geçerli ve güvenilir ölçütlere dayalı puanlama ölçekleri kullanırım.
33- Öğrencilerin öz, akran ve grup değerlendirmelerine aktif katılımını sağlayarak, bu süreçlerde gerekli rehberliği sunarım.
34- Ölçme ve değerlendirme süreçlerinde dijital teknolojilerden ve araçlardan etkin biçimde yararlanırım.
35- Değerlendirme sonuçlarına ilişkin paydaşlara düzenli ve kapsamlı geri bildirim sunarım.
36- Öğrenci geri bildirimleri ve değerlendirme sonuçlarına göre öğretim süreçlerimi esnek ve verimli bir şekilde yeniden yapılandırırım.
37- İşbirlikçi öğrenmeyi desteklemek amacıyla grup değerlendirme yöntemlerini uygularım.
38- Ölçme ve değerlendirme verilerini analiz ederek, öğretim stratejilerimi ve öğrenci destek süreçlerimi iyileştiririm.
39- Hazırladığım planlara, konuyla ilgili program dışı etkinlikleri de dahil ederim.
Kaynak: Türkiye Eğitim
Comentários