top of page

Ağzı Yok, Dili Var: Bitkilerde Ses Çıkartabiliyor!

Yeni bir araştırma, bitkilerin insan kulağının duyamayacağı yüksek frekanslı patlama ve tıklama sesleri çıkardığını kanıtlar nitelikte. Daha da ilginci, bu seslerin bitkiler stres yaşadıkça belirgin bir artış gösterdiği tespit edildi. Bilim insanları, bu akustik sinyallerin bitkilerin çevreleriyle problemlerini paylaştığı yollardan biri olarak düşünüyor.

"Sessiz bir tarlada bile aslında işitmediğimiz sesler var ve bu sesler bilgi taşıyor," diyen bilim insanları, "Bu sesleri duyabilen hayvanlar mevcut, bu da doğada sandığımızdan çok daha fazla akustik etkileşim olabileceği anlamına geliyor,"diye ekliyor. Araştırma gösteriyor ki bitkiler, böcekler ve diğer hayvanlarla sürekli bir etkileşim halinde olduğunu gösteriyor.


Stres Altındaki Bitkiler Sandığımız Kadar Sessiz Değil


Strese maruz kalan bitkilerin pasif varlıklar olmadığı uzun zamandır biliniyor. Örneğin, tehlike anında güçlü kokular salgılayabiliyor, renk ve şekillerini değiştirebiliyorlar. Bu değişimler, etraflarındaki diğer bitkilere tehlike sinyali göndererek onların savunmalarını güçlendirebiliyor ya da zararlıları uzaklaştırıp faydalı canlıları cezbedebiliyor.


Ancak bitkilerin başka türden sinyaller yayıp yaymadığı tam olarak araştırılmamıştı. Bilim insanlarının bitkilerin ses algılayabildiğini keşfetmesiyle ses üretebiliyorlar mı sorusunu akıllara getirdi.


Domates ve Tütün Bitkileri Mercek Altında


Bu sorunun cevabını bulmak için araştırmacılar, domates ve tütün bitkilerini çeşitli koşullarda kayıt altına aldı. Öncelikle, strese girmemiş bitkilerin kayıtları alınarak bir temel ölçüm oluşturuldu. Ardından, susuz bırakılan ve sapları kesilen bitkiler kaydedildi. Bu kayıtlar, önce ses geçirmez bir akustik odada, ardından normal bir sera ortamında gerçekleştirildi.


Bitkilerin yaydığı sesler, insan kulağının algılayamayacağı kadar yüksek frekansta tıklama veya patlama seslerine benziyordu ve bir metreden fazla mesafeden dahi algılanabiliyordu. Stres altında olmayan bitkiler neredeyse hiç ses çıkarmazken, stres altındaki bitkiler çok daha fazla ses üretiyordu. Türüne bağlı olarak, stresli bitkiler saatte ortalama 40'a kadar tıklama sesi çıkarabiliyordu.


Susuz bırakılan bitkilerin ise belirgin bir ses profili vardı. Su kıtlığı başlamadan önce daha fazla ses çıkarmaya başlayan bu bitkilerin sesleri, susuzluk arttıkça yoğunlaşıyor ve bitki solmaya başladığında ise azalıyordu. Geliştirilen bir algoritma, bu sesleri ve hangi bitki türünün bu sesleri çıkardığını ayırt edebiliyordu.


Kaynak: trthaber

Comments


bottom of page